NÁZORY OBČANŮ - BŘEZEN 2007

Vydáno: 3.4.2007 (2155 přečtení) | Téma: Názory občanů

Vážení občané, v tomto příspěvku se chci ještě vrátit a vyjádřit svůj názor k průběhu voleb do zastupitelstva obce (dále ZO) v říjnu 2006. Jak si jistě všichni pamatujeme, do ZO se volilo 11 členů z 10 kandidátů. Vznikla tak zcela kuriozní situace, která určitě nemá v obci a našem okolí pamětníka, která se i mimo dalších důsledků stala i terčem posměchu obce samé a okolí. I to se však může stát, i to lze omluvit, pokud by následovalo min. vysvětlení. Neomluvitelný je však vlastní postoj vedení obce, tj. hlavně starosty k dané situaci. O této skutečnosti se voliči prakticky dozvěděli bezprostředně před volbami z letáku, který jim byl doručen společně s volebními lístky. Bylo uvedeno jako informace. Doslovná citace: „Starosta obce Výprachtice upozorňuje voliče, že správný údaj na hlasovacím lístku o počtu členů zastupitelstva obce, který bude ve volbách do zastupitelstva obce ve dnech 20. a 21. října 2006 volen, je: Do zastupitelstva obce se volí 11 členů.” Domnívám se, že tím měl mimo jiné vzniknout i dojem, že příčinou této situace jsou chybně vytisknuté volebné lístky (které nezajišťuje obec). Žádná omluva, žádné vysvětlení!!! Dokáži si představit pocity a reakce některých voličů po obdržení této informace. Prvopočátek je však bohužel v neplatném hlasování o počtu členů do ZO pro nové volební období 2006–2010, na Veřejném zasedání zastupitelstva obce v červnu 2006.

Určitě si mnozí občané položí otázku, proč až teď , čtyři měsíce po volbách, se k této záležitosti vracím. Z několika důvodů:

Především jsem stále očekával dodatečné vysvětlení od vedení obce. Byla k tomu možnost hned po volbách, vhodnější doba byla však před vlastními volbami např. ve Výprachtických novinách (VN). On i samotný průběh těmito volbami byl zvláštní a neobvyklý. V minulosti bylo např. zvykem, že včas, před volbami se vyzvali občané, pol. strany, spol. organizace ke kandituře, organizovaly se nezávazné ankety mezi občany, koho by si kdo představoval na kandidátce apod. Hlavně se však občané vyzvali k účasti ve volbách a poté se jim poděkovalo za účast. K tomuto všemu také sloužily VN. Připouštím, že zákon tyto věci přímo nenařizuje, ale jedná se o slušnost a určitě to ovlivňuje účast voličů. Nic z toho se však tentokrát nestalo.

Nejdříve jsem měl v úmyslu požádat o zveřejnění ve VN v lednu. Po bezdůvodném zrušení smlouvy s Janem Kaňkou na přípravu novin, je však v současné době v této věci značně nepřehledná situace. Není např. známo, kam, komu a ke kterému datu se mají odevzdávat příspěvky do VN. Jan Kaňka se na tvorbě a přípravě VN podílel od samého začátku. Aktivně pracoval na vlastní podobě a realizaci v roce 1996, až po vydání nultého čísla v prosinci téhož roku. Poté zajišťoval pravidelně měsíčně jednotlivá vydání, včetně dopravy podkladů do tiskárny a hotových výtisků na OÚ k distribuci. Mimo jiné prosadil a zavedl jednoduchý systém pro příjem příspěvků a jejich zveřejňování. Každý zájemce, občan, spol. organizace apod. předal do 15-tého každého měsíce (v případě naléhavosti, nebo po dohodě i po termínu) svůj příspěvěk ke zveřejnění. Přímo, bez jakékoliv formy cenzury apod. do redakce, tj. na čp. 56 nebo na OÚ, odkud byly příspěvky hromadně doručeny do redakce. Vše písemně a s podpisem. To byla jediná podmínka pro zveřejnění příspěvku. Pokud měl někdo připomínky, výhrady k uveřejněnému článku, měl možnost v příštím vydání reagovat. Systém naprosto jednoduchý, funkční, ale hlavně plně demokratický způsob veřejné komunikace. Tento způsob však bohužel vždy nevyhovoval a nevyhovuje některým členům ZO. Těžce přijímají kritiku (bohužel i oprávněnou), chtějí rozhodovat o tom, komu, kdy a co se zveřejní, mít hlavně možnost se seznámit s obsahem doručeného příspěvku a tím mít např. možnost s předstihem reagovat. Uvedu pro toto tvrzení několik osobních zkušeností se současnou organizací při vydávání VN.

Občanské sdružení Naše Výprachtice (OS) doručilo na OÚ příspěvek do VN 16. 11. 2006. Z OÚ jsme obdrželi 4. 12. 2006 dopis, s tím, že tento článek bude zveřejněn až v lednovém vydání, jelikož uzávěrka byla 20. 11. 2006!. Tento článek byl uveřejněn v lednovém vydání, společně s otevřeným dopisem adresovaným členům OS, firmou ELDACO investor zamýšlené větr. elektrárny), již jako odpověď na tento ještě nezveřejněný článek. Trapná záležitost! Lednové vydání VN bylo doručeno občanům přibližně 15-tého t. měs., únorové již 6-tého t. měs. Nevím proto, zda tento článek bude zveřejněn a kdy.

Autor: Chládek Ladislav


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.