ODPAD NÁS NIČÍ - VAROVÁNÍ PŘEKONCEM ŽIVOTA NA ZEMI!!!

Vydáno: 3.4.2007 (2589 přečtení) | Téma: Životní prostředí

Úvodem toho článku bych chtěl poznamenat, že nejsem žádný extrémista, který brání životní prostředí krví, ani nepatřím do žádné takové organizace.

Jsem pouze obyčejný řadový občan, který se často a rád jde projít či proběhnout z Výprachtic do Bystřece a naopak. A také občan, kterého už nebaví dívat se na ta množství různých odpadků – počínaje různými lahvemi a konče krabičkami od cigaret.

A tak jsem se jednoho dne rozhodl, že vezmu co největší pytle a půjdu to jednoduše uklidit. Teď si asi říkáte, co jsem to za „vola“, že asi nemám co na práci, apod. Tak to je omyl! Jen se už prostě nemůžu dívat na to, jak ty „dobytci“, kteří toto dělají, ničí nejen krásnou krajinu kolem nás, ale i celý svět (omlouvám se zemědělcům za urážku jejich zvěře)! Pokud si ale říkáte, že jeden člověk na tom stejně nic nezmění, tak to děláte právě tu největší chybu, kterou dělají všichni a které budou také jednou všichni litovat. Ale to už bude pozdě. Četl jsem spoustu studií na toto téma a poznatky jsou skutečně děsivé. Příroda neustále bojuje se spoustou ničivých vlivů, způsobených člověkem a tímto jí její „práci“ rozhodně neulehčujeme. V současné době můžeme z médií slyšet o podstatných změnách klimatu, které nás čekají, skleníkovém efektu, který způsobuje tání ledovců apod. Ale to je právě ono – jedno k druhému – a můžeme se jen dohadovat o tom, za jak dlouho bude Země zaplavena nadobro vodou nebo za jak dlouho se ocitneme v nekonečné tmě a jeden do druhého tu postupně vymřeme. Stejně tak, jako to potkalo už velké kvantum živočišných druhů.

Posbíral jsem toho skutečně mnoho a zde uvádím alespoň skromný výčet svého „úlovku“ – hrnce, disky od kol, gumové rámy od skel aut, zhruba 250 pet lahví a 100 krabiček od cigaret různého stádia rozkladu, kelímky od jogurtů, igelitové tašky, papírky od sušenek, pětilitrovou nádobu se saponátem, lak na auta ve spreji, skleněné flašky, plechovky od piv, koblihy a chleba ve svačinovém sáčku, dámské pantofle, tašky s odpadky…a další. Celkem 12 velkých pytlů „bordelu“!!! A to pouze podél silnice od značky Bystřec směrem na Výprachtice ke hřbitovu (jak trefné)! Tak co vy na to, občané? Nesvádějte to, prosím, jen na „pitomí lufťáky“, co jedou kolem. Jistě, přispívají k tomu nejvíc, ale bohužel na tom mají podstatný díl i mnozí z nás, vesničanů.

Dlouho jsem přemýšlel, v jakém duchu tento příspěvek napsat. Dusil jsem v sobě spoustu vzteku a napadaly mě tisíce vulgárních slov. Nakonec jsem se ale rozhodl to vzít jako nějakou výzvu. Existuje spousta věcí, kterými obyčejný člověk může zabránit tomu, aby naše děti, vnoučata, pravnoučata, jejich děti, vnoučata …atd. žila spokojený život ve zdravém okolí a hlavně nezažila tu největší katastrofu, která se neodvratně blíží – konec života na Zemi.. Je pouze na nás, jestli se dá ještě odvrátit. Prosím Vás (za všechny, kteří s tím hodlají konečně něco udělat a za samotnou „Matičku Přírodu“), zkuste alespoň třídit odpad z toho nejzákladnějšího hlediska, nepalte venku listí, natož pak pet lahve a různé gumy, nemyjte venku své vozy (kvůli splaškům ze saponátů) a hlavně – odkládejte veškerý odpad pouze tam, kam patří. A když někde už nějaký uvidíte ležet, taky Vám ruce ani nohy neupadnou, když se ohnete a vyhodíte ho na správné místo. Neděláte to přece za nějaká „hovada“, co to tam vyhodila (mimochodem i na ně jistojistě jednou dojde), ale děláte to především pro sebe, svoje děti, vnoučata a pro přírodu. Určitě se Vám jednou v dobrém odvděčí!

Věřte, že i jedním sebraným odpadkem či papírkem odlehčíte přírodě neskutečně moc a ona bude schopna svoje síly přemístit na ta místa, kde je to opravdu více zapotřebí a kde jí nemůžeme tak snadným činem velmi pomoci. A to platí i u ostatního znečišťování a zamořování, které jsem uváděl. Vždyť snad nemusím vypisovat, že např. hloupá pet lahev, kterých jsem na 4 km našel skutečně asi 250, se rozkládá déle než lidský život, nedopalky od cigaret až 20 let, igelitové tašky až 30 let, plechovky 15 let. A teď pozor – kusy polystyrenu a sklo – nikdy!!! Odhad je kolem 3000 let. Skutečně šokující, nemyslíte? Protože mám ale rád i dobré zprávy, mohu prozradit, že se již objevily tzv. degradabilní plasty, které jsou schopny se rozložit za rok od jejich výroby.

Zkusme tedy ZABOJOVAT!!! Vždyť jsme ČEŠI a ti se jen tak nevzdávají. Začali s tím v Americe, v severní Evropě i Asii, tak pojďme i MY!! Pěkně postupně, ale VŠICHNI!!! Výsledky na sebe určitě nenechají dlouho čekat. Slibuji, že článek se pokusím rozšířit, jak jen to půjde.

Autor: Autor si nepřál zveřejnit své jméno


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.