REAKCE NA ČLÁNEK - NÁZORY OBČANŮ - BŘEZEN 2007

Vydáno: 3.4.2007 (2066 přečtení) | Téma: Názory občanů

Vážený pane Chládku, dovolte nám, abychom reagovali na Váš článek, který se týká voleb do zastupitelstva obce v roce 2006 a dále situace ohledně vydávání Výprachtických novin.

Souhlasíme s Vámi v tom, že v roce 2006 byl skutečně ve Výprachticích problém, aby občané měli vůbec koho volit.

Starosta obce však obešel celou řadu občanů naší obce a vyzval je k tomu, aby kandidovali ve volbách. Řada lidí však svoji nominaci na kandidátce odmítla.

To, že nebylo schváleno devítičlenné zastupitelstvo, byla určitě chyba, za kterou se starosta obce omluvil na veřejném zasedání. Leták k volbám a další postup v souvislosti s volbami vyplýval z pokynů ministerstva vnitra, který jsme obdrželi na základě písemné žádosti obce. Tedy byl to postup zřejmě zákonný, neboť žádná stížnost na volby ve Výprachticích nebyla registrována. Průběh samotných voleb ve Výprachticích byl přitom kontrolován. Občanům, kteří přišli volit, bylo poděkováno samostatným dopisem.

Toto je tedy skutečná pravda o volbách ve Výprachticích.

Otázkou zůstává, proč jste, pane Chládek, nekandidoval ve volbách spolu s Vašimi příznivci a nezvýšil tak počet kandidátů, aby se naše obec, jak píšete, nestala terčem posměchu. Nebo Vám naopak vyhovuje situace, kdy aniž byste měl jakoukoliv odpovědnost, můžete kritizovat kohokoliv a cokoliv. Pokud se máme vyjádřit k vydávání Výprachtických novin, je předně potřebné konstatovat, že žádná písemná smlouva s panem Janem Kaňkou nebyla uzavřena. Příspěvky se i nadále doručují na OÚ a pak jsou v den uzávěrky, která se posunula na 25-tého každého měsíce, hromadně předány do redakce. Obec má právo se samostatně rozhodnout, kdo bude vydávat Výprachtické noviny. To, že jsme se rozhodli správně, vyplývá z výsledků celorepublikového průzkumu věnovaného otevřenosti samosprávy a ovlivňování místního tisku radnicí, který proběhl koncem roku 2006. Na čelních místech se umístily právě ty noviny vydávané radnicí, kde k ovlivňování místního tisku radnicí dochází v minimální míře.

V tomto průzkumu se umístili „Výprachtické noviny“ na druhém místě v republice. Žádné jiné noviny z Orlickoústecka se v první stovce radničních periodik již neumístily. Hodnocení této ankety bylo provedeno nezávislou odbornou komisí. Hodnocení proběhlo na sklonku roku 2006, tj. v době, kdy pan Kaňka již na vydávání Výprachtických novin nespolupracoval. Nás takovéto hodnocení velice těší. Paní Jitka Jirásková je určitě odborníkem na svém místě, což můžete nakonec posoudit všichni, kdo čtete Výprachtické noviny.


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.