REAKCE NA PRŮBĚH VOLEB

Vydáno: 4.5.2007 (2442 přečtení) | Téma: Názory občanů

Vážení členové Zastupitelstva obce Výprachtice, dovoluji si ještě v krátkosti reagovat na vaši odpověď k mému článku na průběh voleb do zastupitelstva obce v říjnu minulého roku, který byl zveřejněn v dubnovém vydání Výprachtických novin (VN) t.r.

V tomto svém příspěvku však uvádíte řadu nepravd a zkreslujících informací. Na počátku článku si např. stěžujete, že vznikl problém vůbec přesvědčit nějaké občany, aby kandidovali do zastupitelstva. O této situaci však většina občanů nemusela ani vědět, jelikož ZO žádné oficiální kroky k zajištění vlastního průběhu voleb neučinilo, mimo osobní iniciativy starosty pro kandidátku svojí polit. strany.

Hlavním důvodem k napsání mého článku byla však kritika jednání členů ZO a starosty za to, že včas a pravdivě neinformovali občany, proč mají volit z 10 kandidátů 11-tičlenné zastupitelstvo. Jak těžké je říci jediné slovo „omlouvám se”, je bohužel zjevné i z vašeho článku. Konstatování, že se za tuto situaci starosta omluvil na veřejném zasedání zastupitelstva obce (VZZO) /na kterém?/, mně, jako občanovi nestačí. Předpokládám, že tam určitě nebyli přítomni všichni občané (voliči). Též o pravdivosti tohoto tvrzení můžu právem pochybovat, jelikož v žádném zápise z VZZO není tento akt uveden. Dále jsem nepochopil větu z tohoto vašeho článku, že: „Občanům, kteří přišli volit, bylo poděkováno samostatným dopisem”. Jen pro informaci uvádím, že jsem se voleb zúčastnil, ale žádný děkovný dopis jsem neobdržel. Další odstavec ve vašem dopise se týkal odpovědi na současný stav při vydávání VN. Argumentace je to skutečně úsměvná. Ale to je téma min. na samostatný článek.

A na závěr: „Otázkou zůstává, proč jste, pane Chládek, nekandidoval ve volbách spolu s Vašimi příznivci a nezvýšil tak počet kandidátů, aby se naše obec, jak píšete, nestala terčem posměchu. Nebo Vám naopak vyhovuje situace, kdy aniž byste měl jakoukoliv odpovědnost, můžete kritizovat kohokoliv a cokoliv”. Toto je doslovná citace ve vašem článku. Když pominu, že se v tomto případě minimálně jedná a netaktnost (slušně řečeno), tak je tento výrok a tím postoj členů ZO nanejvýš zarážející, ale hlavně znepokojující. Občan v naší vesnici je za oprávněnou kritiku, upozornění na určitý nedostatek apod. kritizován a perzekuován.

Být členem ZO je skutečně náročné poslání. Přesto si však musí každý uvědomit, že zastává veřejnou funkci, že volbou se nestal neomylným, že spravuje společný majetek občanů a při svém počínání by se minimálně měl řídit Zákonem o obcích č. 128/2000, kde např. v § 16 jsou uvedena práva občanů, včetně práva na kontrolu vlastní činnosti ZO.

A na úplný závěr. Traduje se, že Winston Churchill, ministerský předseda Velké Británie v roce 1940 – 1945 a 1951 – 1955 odpověděl v parlamentu svému politickému oponentovi: „S Vaším názorem v žádném případě nesouhlasím, ale vždy udělám všechno, abyste to mohl říci”.

Autor: Chládek Ladislav


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.