TŘI OBCE A FIRMA KOVOLIS ZÍSKALY PLAKETY ZA PÉČI O VÁLEČNÉ HROBY

Vydáno: 28.5.2013 (10425 přečtení) | Téma: Významné stavby

Pardubice (13. 5. 2013) – Pamětní plakety Péče o válečné hroby předal dnes hejtman Martin Netolický společně s Imrichem Vetrákem z Ministerstva obrany zástupcům tří obcí a jedné firmy Pardubického kraje. Ocenění za příkladnou péči o památníky a hroby vojáků padlých v obou světových válkách získaly obce Výprachtice, Biskupice, Telecí a také akciová společnost Kovolis Hedvikov.

„Všem, kteří se o válečné hroby a pietní místa starají, patří naše poděkování. V Pardubickém kraji je přes 1300 válečných hrobů – to je neuvěřitelné číslo. Oběti válek jsou zpravidla pochovány daleko od svých blízkých a obce jsou mnohdy jediné, kdo se o tyto hroby stará. Na veterány by se nemělo zapomínat a budeme rádi, když v péči budete pokračovat,“ vyjádřil poděkování představitelům oceněných subjektů hejtman Netolický.

Tato ocenění byla v Pardubickém kraji udělena už v letech 2011 a 2012. Povinnost pečovat o válečné hroby přisuzuje v České republice zákon vlastníkovi válečného hrobu, což bývá nejčastěji obec. „Válečné hroby znamenají symboly vojáků, kteří pozvedli zbraň, aby bránili svou zemi. Padlé vojáky už nemůžeme považovat za nepřítele. U nás je péče o válečné hroby uložena jejich vlastníkům a jsem rád, že se tu setkávám s obcemi, které tuto zodpovědnost příkladně plní,“ ocenil přítomné zástupce obcí a firmy Kovolis Imrich Vetrák z odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR.

„Musím souhlasit, že válečné hroby jsou symbolem. Chápu, že péče o ně není prioritou obcí, a proto obdivuji jejich snahy, které jsou náročné finančně i lidsky. Zvláště také oceňuji aktivitu soukromé firmy, která obnovila pietní místo Ing. Roháčka v Třemošnici,“ dodal hejtman.


Oceněné obce a firmy:

  • Výprachtice – za dlouhodobý, svědomitý a příkladný přístup k soustavné údržbě válečných hrobů a jejich okolí
  • Biskupice – za celkovou rekonstrukci památníku k uctění padlých vojáků v první světové válce a jeho okolí
  • Kovolis Hedvikov, a. s. – za znovuobnovení pietního místa Ing. Roháčka
  • Telecí – za rekonstrukci pomníku padlým v první světové válce

Autor: Pardubice (13. 5. 2013)


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.