TŘÍDĚNÍ ODPADU

Vydáno: 3.4.2007 (2793 přečtení) | Téma: Životní prostředí

V minulém čísle Výprachtických novin jsme Vás informovali o růstu nákladů na odpady. Obec má snahu o důslednější třídění veškerého odpadu s cílem snížit celkový objem směsného komunálního odpadu, protože za uložení tuny směsného kom. odpadu zaplatíme přibližně 1.200,– Kč (plus doprava), ale uložení vytříděných komodit se neplatí, zde vznikají pouze náklady na dopravu a manipulaci. Cestou ke snížení celkových nákladů na provoz systému nakládání s odpady je i omezit jarní a podzimní svoz velkoobjemového odpadu a svážet 2 x za rok pouze nebezpečný odpad. Uložení tuny velkoobjemového odpadu je přibližně o 300,– Kč dražší než uložení komunálního odpadu.

Pro vaší představu: celkové náklady roku 2005 (ze kterých se vypočítává cena za „odpady“ v roce 2007) byly 473.157.- Kč, z toho náklady na svoz velkoobjemového odpadu byly: na jaře 70.965,50 Kč a na podzim 50.836,50 Kč; dohromady to činí 121.802,– Kč. Jak sami vidíte, je to téměř čtvrtina celkových nákladů. Velkoobjemový odpad by se proto vybíral na jednom určeném oploceném místě, aby nedocházelo ke zneužívání našeho svozu občany, kteří zde nebydlí.

V současné době sílí hlasy, aby byl svoz velkoobjemového odpadu 2 x ročně zachován. Obec se bude snažit tomuto naléhání vyhovět a i letos svoz uskutečnit. Podmiňuje toto ovšem nutnou osobní účastí občanů při předávání odpadů. Důvodem je zamezení odkládání odpadu lidmi, kteří se potom nepodílí na hrazení nákladů. To znamená, že nebydlí, nebo nemají chalupu v naší obci a neplatí zde proto za „odpad“.

Pokud se nebudou dodržovat potřebná pravidla o předání odpadu pracovníkům KOS Jablonné nad Orlicí, bude nutné svoz velkoobjemového odpadu výrazně omezit, případně úplně vyloučit.

Věříme, že nikdo z nás nechce, aby se poplatky za komunální odpad neustále zvyšovaly. Pokud máte kdokoliv recept na snížení objemu odpadů, rozhodně se Vaším návrhem budeme zabývat.

Na závěr nám dovolte upřesnění. Novinový a další papír svázaný v balíku budou pracovníci KOS odvážet z míst, kde jsou umístěny kontejnery, každé první pondělí v měsíci. Není třeba proto papír dávat do plastových pytlů. Třídění nápojových kartonů do plastových pytlů rovněž v den svozu plastů, skla apod. nám zatím moc nefunguje. Zde platí úplně opačné pravidlo než u komunálního a objemového odpadu – čím více, tím lépe. Zde obec dostává určité finanční bonusy od firmy EKO-KOM za tzv. zpětný odběr, které se od celkových nákladů odečítají.


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.