ÚDOLÍ MORAVSKÉ SÁZAVY - BUDOUCÍ PŘÍRODNÍ PARK? - REAKCE OBCE

Vydáno: 18.4.2006 (3422 přečtení) | Téma: Přírodní zajímavosti

Obrázek: Sázavské údolíJak by řekl Josef Vinklář „Sázavské údolí to je skvost“. Sázavské údolí je skutečně překrásným koutem Lanškrounska. Do Sázavského údolí přichází načerpat sílu řada obyvatel z okolí. Sázavským údolí vede cyklostezka z Lanškrouna do Výprachtic, Jablonného, Čenkovic a dalších obcí. Obec Výprachtice se stará o dětské hřiště, které hojně využívají zejména ti nejmenší návštěvníci, kteří sem přicházejí a přijíždějí v doprovodu svých rodičů. Dětské hřiště pochází z autorské dílny mikroregionu Lanškrounska, zejména pan RNDr. Antonín Fiala byl otcem této myšlenky.

Letošní zima, především pak těžký sníh, se podepsala na škodách na porostech různého stáří, nejvíce zasažené jsou stromy ve stáří do 50 let. Odstranit tyto škody bude vyžadovat velké úsilí všech, kterých se to týká.

V návaznosti na uvedené připravuje 22. dubna 2006 v 9. 00 hod. obec Výprachtice v rámci akce „Den země“, úklid horní části Sázavského údolí spojený s výsadbou nových lesních porostů. Účast přislíbili hasiči z Výprachtic a Koburku, děti ze Základní školy Jindřicha Pravečka Výprachtice a další občané z Výprachtic. Akci podpořil i ministr pro místní rozvoj pan Mgr. Radko Martínek, který na této akci přislíbil účast. Přivítáme každého, kdo by nám chtěl pomoci.

Chtěli bychom rovněž poprosit návštěvníky, zejména v této jarní době, aby jezdili přes Sázavské údolí se zvýšenou opatrností. Řada stromů, které sníh poničil nepadla úplně k zemi a může se tedy stát, že v důsledku větru apod. může dojít k pádu těchto stromů do vozovky.

Rozhodně vítáme záměr zařazení Sázavského údolí do lokalit se zvýšeným stupněm ochrany přírody. Návrh Sázavského údolí za přírodní park je lidským počinem, který patří mezi ty dobré, které zčásti vrací naší přírodě to, co jí delší dobu dlužíme.

Přejeme Vám všem, aby se Vám v Sázavském údolí zalíbilo a abyste se do Sázavského údolí rádi vraceli.


Související články: