ZPRÁVY Z RADNICE - DUBEN 2012 - KVĚTEN 2012

Vydáno: 28.5.2012 (2131 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2012

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, jaro se vyznačovalo vyššími, někdy i letními teplotami. Počátek května byl spíše suchý, májový déšť se vyskytoval víceméně sporadicky. Konec května má být deštivý, tak uvidíme.

Teplé jaro nám umožnilo zahájit úklid vesnice. Vzhledem ke změně legislativy ve vztahu k zaměstnávání nezaměstnaných občanů ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, úřady práce nemohly vydat doporučení osobám, které nebyly na úřadu práce evidovány minimálně jeden rok. Takových osob ve Výprachticích bylo pouze cca 6 až 8, přičemž někteří práci u obce odmítli z důvodu zahájení podnikání, případně z důvodu péče o osobu blízkou apod. Novinkou v zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných je institut tzv. “veřejné služby”, kdy vlastně lidé pracují zdarma s tím, že stát za ně platí pouze sociální a zdravotní pojištění. Podmínkou pro získání alespoň jednoho dotovaného zaměstnance a současně i placeného koordinátora, který paradoxně nemusí splňovat žádnou podmínku, je mít alespoň jednoho zaměstnance, který bude v rámci tzv. veřejné služby pracovat zdarma. Tento vskutku revoluční způsob řešení zaměstnávání nezaměstnaných přinese sice značné úspory státu, na druhé straně však výrazně zhorší možnosti obce zajistit na odpovídající úrovni úklid v obci, udržovat zeleň a plnit další úkoly.

Za situace, kdy dochází k ukončení provozu OEZ Výprachtice, je tento způsob zaměstnávání nezaměstnaných občanů dvojnásobně problematický. Ženy s malými dětmi nemohou do nového zaměstnání (Letohrad, Králíky, Lanškroun) dojíždět mnohdy právě proto, že se jim nemá o dítě, mimo provozní dobu školky a školy, kdo postarat. Práce u obce by tak pro ně byla určitým řešením. Budeme se snažit, prostřednictvím poslanců parlamentu, tento nový způsob zaměstnávání občanů, pro obce i nezaměstnané nevýhodný, změnit. Domníváme se, že je dobré, aby lidé pracovali, místo toho aby pobírali dávky. Práce v rámci institutu veřejné služby rozhodně není dostatečně motivační, lidé zadarmo pracovat, zejména pak dlouhodobě, nechtějí. Obci a základní škole se přesto podařilo dvě zaměstnankyně na veřejnou službu získat. Chtěli bychom těmto děvčatům poděkovat, protože jejich nástup na veřejnou službu uspoří naší škole a vesnici (právě splněním podmínky veřejné služby zdarma) určité prostředky. Obec i tak může zaměstnat nejvýše tři pracovníky na VPP (veřejně prospěšné práce – práce na základě poskytované finanční podpory státu) a jednoho koordinátora, který by měl práci nezaměstnaných řídit. Tento koordinátor by měl navíc ve své pracovní době plnit i další úkoly, směřující k údržbě a ošetřování obecního majetku (rovněž škola má většinou obecní majetek), případně k úklidu a údržbě obecních pozemků a dalších ploch.

Výše uvedeným bychom Vám rádi vysvětlili, že úkoly, které obec v minulosti plnila s 10 – 15 zaměstnanci, dnes bude muset zvládnou ve třech až čtyřech lidech.

Pokud si řeknete, že dříve stačili na obec zaměstnanci dva, pak připomínáme, že rozsah majetku obce je oproti minulosti výrazně vyšší. Obec udržuje hřiště v Sázavském údolí, které nutně potřebuje generálku, máme hřiště u školy a dalších dvacet bytů, přičemž jejich potřeba údržby každoročně roste (objekty nám prostě stárnou). O stavu vodovodu, do kterého se investují značné prostředky a který je z velké části starší 40 let, nemá cenu hovořit. Schodiště k obci potřebuje generálku, také vodojemy je nutné zásadně opravit, aby nám mohly dále spolehlivě sloužit. Komunikace, kaplička na Haldě, autobusové zastávky, střechy některých budov a most u čistírny odpadních vod jsou rovněž ve špatném stavu, a tak by bylo možné pokračovat.

Tento rok bude skutečně pracovně mimořádně náročný, jako nakonec i všechny roky předchozí. Bude náročnější právě proto, že výše uvedené úkoly bude nutné zvládnout s méně lidmi. Bez pomoci Vás občanů, bez Vašeho zájmu o dodržování většího pořádku v naší vesnici, bez upozornění těch, kdo ničí a poškozují zastávky, dopravní značky a další majetek, to půjde velmi těžko.

Chtěli bychom Vás poprosit o větší pečlivost při třídění odpadů a o lepší přístup k pořádku v obci, nakonec to, jak bude vypadat naše vesnice, je vizitkou nás všech. Kladem je, že se podařilo zlepšit pořádek u kontejnerů v lokalitě “U Kovárny”. Pozitivní je také skutečnost, že se nám nabídla již řada občanů, kteří chtějí naší obci zdarma pomoci. Určitě Vaši nabídku využijeme a děkujeme Vám za Váš zájem a snahu pomoci. Svědčí to o tom, že mnohým z Vás není osud naší vesnice lhostejný.

Pokud se máme rozepsat o tom, co se v obci za období od uzávěrky minulých Výprachtických novin událo, pak je nutné zmínit setkání motorkářů, které organizovala slečna hospodská Alice Uhrová. Byť se počet účastníků (motorkářů) oproti minulému roku snížil, následná večerní společenská zábava na sále hospody byla velice pěkná a cca 150 účastníků je na běžné poměry, pokud pomineme plesy a karneval TJ Sokol, velmi slušná.

6. května proběhla rovněž tradiční Koburská pouť, která byla zahájena slavnostní mší, kterou celebroval pan farář Ireneusz Szocinski. Jeho zamyšlení nad tím, kde jsme doma, kam patříme, bylo velice zajímavé. Po mši následovaly již tradičně koláče a další pohoštění, které je díky koburským ženám a děvčatům Hanyšovým, Anně Vackové, manželům Lerchovým, Standovi Skalickému s manželkou a mnohým dalším již tradičně výborné.

Mrzí nás pouze to, že nedlouho před konáním pouti neznámí pobertové odcizili parapetní měděné okenní plechy na budově hasičárny v Koburku, přičemž škoda činila nejméně 7.000,– Kč. V dané souvislosti uvádíme, že se po naší vesnici pohybuje starší bílá dodávka a po jejím průjezdu vždy něco “chybí”. Osádku vozidla tvoří dva muži. Jeden je vyšší postavy s knírem a druhý je štíhlý, černovlasý, tmavší pleti. Vozidlo má značku začínající W 94(95), která zřejmě není pravá. Aby si vyhlédli objekt svého zájmu, používají i kolo. Pomalá jízda na kole jim umožňuje si vše v obci velmi dobře prohlédnout. Prosíme volejte linku 158 (Policie ČR) vždy, když někdo cizí, který se chová podezřele, si prohlíží různá místa v naší obci, přičemž je zřejmé, že jeho zájem není nezištný, ale právě naopak. 6. května jsme rovněž oslavili konec 2. světové války a položili jsme věnce k pomníkům padlých. Pomníky jsme stačili nově opravit, něco již v minulém roce, hrob na hřbitově dostal novou desku, opraveno bylo písmo a další vybavení – vázy na květiny, skříňka na svíčky apod. Děkujeme koburským a výprachtickým hasičům, “Výprachtické dechovce” a Vám všem, kteří jste se této akce zúčastnili. Musíme konstatovat, že naše hudba je rok od roku lepší, zraje nám jako dobré víno. Děkujeme kapelníkovi panu Janu Mertovi a všem členům dechovky, jen tak dále, držíme palce. V měsíci dubnu proběhly schůze TJ Sokol Výprachtice a Mysliveckého sdružení Výprachtice. Obec obě organizace podporuje a rovněž v tomto roce je podpoří finančně. Podporu těmto organizacím poskytne rovněž Pardubický kraj, za což děkujeme také hejtmanovi Mgr. Radku Martínkovi. V souvislosti s provozem lékárny Vás prosíme, abyste léky kupovali v naší lékárně, pokud ji nechcete pro nezájem za určitou dobu zavřít.

Totéž se týká dojíždění dětí. Někteří z Vás děti posíláte do Lanškrouna. Víme, že to nejde nikomu nařídit, ale přece ten, kdo tu bydlí, by měl mít zájem, aby tato vesnice žila, byla obydlena a měla veškerou občanskou vybavenost. Nedostatek dětí v budoucnu bude znamenat omezení provozu školy. Již nyní obec vydává ze svého rozpočtu na provoz školy částku 1,5 mil. Kč. Pokud začne platit nový školský zákon, bude tato částka výrazně vyšší a na to již obec možná nebude mít. To, co zde uvádíme, berte jako prosbu, ne jako výčitku.

Všichni nakonec trochu ve vztahu k naší vesničce “hřešíme”, nakupujeme v PENNY místo u nás v KONZUMU nebo u Magdy, mnohdy nezadáváme práci místním řemeslníkům a podnikatelům apod. Pokud je důvodem dražší nákup nebo služba, dá se to pochopit. Určitě také něco stojí doprava do okolních měst a mnohdy ani ceny prací vzdálenějších firem, včetně kvality, nejsou nejlepší. Prosíme Vás o trochu větší podporu obecní občanské vybavenosti a vůbec “obecnímu dění”, jednou se nám to vrátí v tom, že zde na stáří nezůstaneme sami.

Na závěr nám dovolte, abychom Vám popřáli, aby Vám život v naší vesničce přinášel spoustu radosti a obyčejného lidského štěstí.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.