ZPRÁVY Z RADNICE - DUBEN 2014 - KVĚTEN 2014

Vydáno: 29.5.2014 (1816 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2014

Obrázek: Znak obce Vážení přátelé, sousedé, občané, lidé místní i přespolní, jarní měsíce nám přinesly konečně očekávaný déšť a počátek května také nižší teploty. Doufáme, že pořekadlo “studený a mokrý máj – ve stodole ráj” se tento rok vyplní.

V měsící dubnu se v Koburku pálily čarodějnice. Také pan hospodský organizoval zábavu, na kterou však přišlo málo omladiny, což je škoda, každá taková akce dá mnoho práce. Neúspěch pak pořadatele od dalších akcí mnohdy i odradí. Na sále kulturního domu se uskutečnilo divadelní představení “Světáci”, které skvěle zahráli ochotníci z Lanškrouna, kteří si říkají “Divadlo ve středu”. Jejich název údajně vznikl podle dne v týdnu, kdy se scházejí ke zkouškám. Představení se líbilo, přišlo kupodivu i poměrně dost našich občanů, všem návštěvníkům divadla proto děkujeme. V květnu se uskutečnila Koburská pouť, kterou již tradičně celebroval pan farář Mgr. Ireneusz Szocinski. Počasí přálo a trocha zimy nikomu nakonec nevadila. Dobrovolníci z Koburku postavili stan, ženy napekly koláče a připravily chutný oběd. K tomu pivečko, našlo se i něco ostřejšího. Takže zase za rok – už se těšíme.

V květnu jsme také uctili památku padlých ve II. světové válce a oslavili jsme její konec. Děkujeme těm, co přišli. Opět pršelo, i když tentokrát o něco méně než vloni. Sluší se uctít památku padlých, i když prší a nechce se nám do deště. Ve válce zemřelo mnoho lidí. Mír, který trvá již poměrně dlouho, tak dnes lidé vnímají jako běžný a normální stav. Lidé padli a trpěli ve válce za naši svobodu, a proto se sluší si na ně vzpomenout a konec války oslavit. Nahlédnutím do kroniky můžeme zjistit, že první sovětská jezdecká hlídka (5–6 jezdců na koních) se ve Výprachticích objevila na východní straně obce za úsvitu dne 9. května. Kolem 5. hodiny po silnici od Koburku přijely 3 obrněné transportéry obsazené sovětskými vojáky. V ten den se ve Výprachticích ještě střílelo a umíralo. Jeden sovětský voják byl smrtelně raněn při přestřelce s prchajícími Němci na křižovatce ve směru Bystřec. Takže Výprachtice byly osvobozeny 9. května 1945. “Čest památce padlých za osvobození naší vlasti a vesnice”.

Dovolte nám, abychom se vrátili k dění v obci. Z dalších oslav je potřebné zmínit oslavy “Dne matek”, které zajistila opět výborně formou představení pro maminky, babičky, tety apod. Základní škola Jindřicha Pravečka ve Výprachticích. Poděkování patří jak dětem, tak učitelkám a ředitelce školy. Tančilo se, zpívalo, rozhazovaly se sladkosti a darovaly květiny. Určitě pěkná tradice, která by rozhodně neměla nikdy skončit. Ženy, maminky, babičky, prostě všechny ženy, si naši úctu a poděkování zaslouží.

Co se dělo u obce? Zaměstnanci obce malovali chodby v bývalé mateřské školce a v ostatních objektech. Štípalo se palivové dřevo na zimu, proběhl svoz nebezpečného a velkoobjemového odpadu. Vyráběla se okna do školy. Také se podařilo zhotovit balkonové dveře a okna do bytů na čp. 287 (bývalá MŠ). Byla provedena oprava celého oplocení v Koburku a provádí se postupně oprava hasičské nádrže v Koburku.

Bylo opraveno zábradlí u některých mostů a vyrobeny zábrany pro zajištění místa nepovolené skládky, která se objevila směrem na Bystřec. Pan Totušek velmi dobře zrenovoval podlahu sálu a zaměstnanci obce pracují spolu s panem Totuškem na opravě podlahy ve škole. Také čekárna dětské lékařky se pyšní novým PVC. Budou opraveny také lavičky u kostela. Vyrobeny budou z betonu a dřeva a jejich vzhled se výrazně zlepší. Připravujeme také opravu střechy márnice. Jinak se štukovalo, malovalo, kácely se stromy. Zaměstnanci obce také vyrobili nové betonové schodiště od kotelny ZŠ ke školce. Tráva se sekala, sekala a zase sekala, protože po deštích roste nebývale rychle.

Na červen a červenec připravujeme opravu komunikací. Začalo se také kopat odvodnění okolo domu čp. 175, ale o tom až příště.

Přejeme Vám všem, abyste si užili teplejších dnů, které snad již záhy přijdou. Nyní je období, ve kterém toho bude potřeba ještě mnoho vykonat a obstarat. Přejeme Vám, aby se Vám dařilo v zaměstnání ve škole, na zahrádce, na poli, při opravách domků a také opravách v bytech.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.