ZPRÁVY Z RADNICE - DUBEN-KVĚTEN 2010

Vydáno: 4.6.2010 (2477 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2010

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, zdravíme Vás opět na konci jara, abychom Vás seznámili s děním v obci v měsíci dubnu a květnu.

Naši zaměstnanci opět připravovali palivové dřevo na zimní období. Bylo nutné se rovněž vypořádat s řadou škod po zimě. Zejména některé žlaby na střechách budov vzaly za své, nemluvě o obecních komunikacích, které jsou ve velice špatném stavu. Na jejich opravu máme vyčleněny prostředky a začneme s ní okamžitě, jak nám to nezvykle deštivé počasí umožní. Proběhla rovněž kontrola veřejného osvětlení spojená s výměnou vadných zářivek.

V budově staré pošty (čp. 175) byla zjištěna plíseň ve sklepních prostorách. Zaměstnanci úřadu proto provedli, na základě porady s majitelem stavební firmy panem Radkem Hajzlerem, opatření k odvětrávání sklepních prostor. Do některých zdí ve sklepě budovy staré pošty byl aplikován systém husích krků, kterými bude proudit vzduch, a tak bude zajištěno vysoušení zdiva. Největší problémy činí nosná zeď, na kterou jsou napojeny přistavené garáže. Asfaltová izolace zdi zabraňovala vysoušení zdiva a veškerá vlhkost se pak objevovala na vnitřních omítkách. Odvětrání zdiva i prostor pod schodištěm by mělo vzniku dalších plísní zabránit. Dodatečná montáž topení zajistí jednak cirkulaci vzduchu, jednak snížení vlhkosti.

V minulém čísle novin jsme Vás informovali o připravované výměně oken v budově obecního úřadu. Výměna starých dřevěných oken za plastová již byla zahájena. Zaměstnanci obecního úřadu ještě vyspraví omítky po bourání a dokončí vnitřní parapety.

Obci Výprachtice byla poskytnuta počátkem května Pardubickým krajem dotace ve výši 1,25 mil. Kč na výměnu části azbestového potrubí v lokalitě (pod Fajtovými a Vaníčkovými). Za dotační prostředky bude provedeno také připojení nového vrtu na obecní vodojem. Nový vrt zajistí lepší možnosti v zásobování jak občanů, kteří jsou připojení na obecní vodovod, tak i provozů Agrospolu, OEZ, školy a dalších. O postupu prací Vás budeme informovat.

Havarijní stav azbestového potrubí v naší vesnici je v poslední době velkým problémem. Za dva roky bylo nutné odstraňovat několik havárií tohoto potrubí. Mimochodem jednu havárii odstraňovali naši zaměstnanci a zaměstnanci VAK Jablonné nad Orlicí, závod Lanškroun, nedávno, a to na počátku měsíce května.

V měsíci květnu jsme oslavili 65. výročí osvobození naší vlasti od fašismu. Škoda jen, že Vás nepřišlo více uctít památku padlých, kterým vděčíme za naši svobodu. V Koburku se konala tradiční Koburská pouť, která tentokrát proběhla velice slavnostně, za velké účasti jak občanů Koburku, tak Výprachtic. Mše svatá byla sloužena panem farářem Szoc-zinskim přímo pod širým nebem, jak to bylo nakonec v dřívějších dobách o poutích obvyklé. Poutníci se mohli občerstvit výbornými koláči, které byly ihned rozebrány, dále pak vařenými a smaženými pokrmy již tradičně výborné chuti. Za uspořádání této akce vděčíme koburským hasičům a dalším občanům.

Ve Výprachticích se v dubnu konal sraz motorkářů, na řadě míst se pálily čarodejnice. V Koburku se ještě stavěl máj a “Čarodějnický rej“ byl tradičně spojen s výborným občerstvením.

Dělo se toho ve Výprachticích již tradičně hodně. Na závěr nám dovolte několik slov ke stavbám v obci. Stavba „Revitalizace centra obce Výprachtice“, jako mnohdy i ostatní stavby, jsou některými z Vás připomínkovány, většinou se však jedná o připomínky, které se dozvídáme až zprostředkovaně. Nyní jsme zaregistrovali kritiku zvýšeného nástupního ostrůvku naproti zastávce u fary. Dovolte nám, abychom vysvětlili, že zvýšený nástupní ostrůvek i zvýšené chodníky jsou nutné vzhledem k požadavkům na dopravní stavby. Obec měla zájem ostrůvek zapustit na úroveň okolních asfaltových ploch. Takovéto řešení však není z důvodu bezpečnosti chodců možné.

Řada z Vás si také mylně myslí, že prostředky na střed obce mohly být použity raději na vodovod nebo něco jiného. To ale nejde. Peníze z EU můžeme použít pouze na zlepšení míst v obci (chodníky apod.) Musí se však jednat o řešení situace v jednom místě v návaznosti na jiné drobné úpravy a stavby. To byl náš případ. O všem jsme Vás podrobně informovali ve Výprachtických novinách již před dvěma lety. Nepřišla jediná připomínka. Na vodovod, případně na jiné věci, jsou zcela jiné dotace s jinými pravidly a od jiných poskytovatelů. Každé dotační peníze přitom mají přísné podmínky jejich použití a každé zaváhání se tvrdě trestá vrácením dotace, případně její části, včetně sankce, která může být velice nepříjemná.

Každému z Vás můžeme vše vysvětlit a podat Vám přesné informace k jakékoliv záležitosti, která se týká obecního hospodaření.

Přejeme Vám lepší počasí, jež bychom ke zlepšení nálady všichni potřebovali. Není možné pracovat na zahrádkách, tráva roste tak, že bude potíž se s ní později zdárně vypořádat.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.