ZPRÁVY Z RADNICE - BŘEZEN 2009

Vydáno: 4.4.2009 (2171 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2009

Vážení přátelé, doufáme, že až budete číst náš zpravodaj, bude v naší vesnici trochu tepleji. Každý z nás toužebně očekával příchod jara. I když první jarní den, který byl v sobotu 21. března, nás naladil do jarní nálady a počasí bylo opravdu pěkné, již následující dny nás přesvědčily, že jaro je ještě daleko a na sluníčko si také musíme počkat.

Zaměstnanci obce prováděli malování místností a chodeb ve škole. Byla rovněž vymalována a uklizena kotelna na staré poště – dům čp. 175. Hasičská zbrojnice Výprachtice dostala nová okna v suterénu, která vyrobil Standa Mareš. Jelikož okna mají izolační skla, došlo tím současně ke zvýšení tepelné pohody v suterénu budovy. Zaměstnanci obce prováděli rovněž běžnou údržbu objektů. Byl prováděn úklid skladovacích prostor na čistírně odpadních vod apod. Připravuje se nové zábradlí k terase kulturního domu. Do nově vybudovaného zázemí pro pracovníky údržby byl umístěn nový montážní stůl a vyrábějí se rovněž lavice, stůl a další věci.

Vzhledem k nedostatkům, které zjistil odborník na komíny, bude nutné vyfrézovat a vyvložkovat komín v budově hasičské zbrojnice Výprachtice. Náklady této akce zřejmě překročí částku 50.000,– Kč. V budově čp. 175 Výprachtice došlo k zadehtování komína, který byl frézován a vložkován v minulých letech. Náklady na odstranění závady v souvislosti se zadehtováním komína dosud nebyly vyčísleny. Určitě se však jedná o náklady, které nám dělají trochu „čáru přes rozpočet“, a to doslova.

Dovolte nám, abychom Vás rovněž seznámili s přípravami na oslavy 100. výročí narození našeho významného rodáka, hudebního skladatele, dirigenta dechových hudeb, pedagoga a velkého muzikanta, pana Jindřicha Pravečka (28. 6. 1909 – 11. 2. 2000).

V našich novinách Vám budeme přinášet informace o panu Pravečkovi a věříme, že i pro mladší generaci bude tato reportáž zajímavá. Oslavy Jindřicha Pravečka hodláme pořádat společně se Základní školou Jindřicha Pravečka Výprachtice, Městským muzeem Lanškroun, Kulturním centrem Lanškroun, SDH Výprachtice, SDH Koburk a dalšími složkami v naší obci. Předpokládáme, že s programem nám pomůže i občanské sdružení Výprachtické kukátko. Věříme, že i naši podnikatelé v obci a AGROSPOL Výprachtice přispějí svojí „troškou do mlýna“. Všem, kteří pomohou, předem děkujeme. Oslavy se uskuteční dne 6. 6. 2009. Ve stejný den jsou také volby do Evropského parla mentu, které však, dle našeho názoru, by neměly být pro náš záměr překážkou.


Pro konání oslav navrhujeme tento program:

  • 9.00 – 12.00 Den otevřených dveří ZŠ J. Pravečka a výstava k výročí skladatele
  • 13.30 – 14.40 Mše svatá za Jindřicha Pravečka v kostele Proměnění Páně
  • 14.40 – 15.30 Položení věnců na skladatelův hrob a průvod k rodnému domu č.p.175, odhalení pamětní desky J. Pravečka za účasti rodiny skladatele a autora desky akad. sochaře Zdeňka Kolářského.
  • 15.30 – 20.00 Vystoupení dechových kapel Brass Band Letohrad, Bludověnka a Výprachtice, vystoupení mažoretek z Lanškrouna, Výprachtic, České Třebové a hlasového imitátora Jaroslava Faltuse na hřišti
  • 19.00 Diskotéka – sál restaurace U Jana


V Lanškrouně se následně dne 7. 6. 2009 v době od 14.00 – 17.00 hod. uskuteční na zámeckém nádvoří tradiční festival dechových hudeb pod názvem Pravečkův Lanškroun. Očekává se i účast dechových hudeb ze zahraničí. Dne 27. 6. 2009 pak bude pořádán vzpomínkový večer s hudebním vystoupením a projekcí dokumentárních záznamů o skladateli v Pamětní síni Jindřicha Pravečka v galerii Městského muzea Lanškroun a na nádvoří zámku. Na výše uvedené akce Vás všechny srdečně zveme. Včas budete rovněž informováni o podrobnostech programu oslav, včetně případných změn. Očekáváme Vaše návrhy a budeme rádi za každý nápad, který by pomohl našemu snažení. Také Vás prosíme, pokud máte cokoliv, co by připomnělo život a dílo tohoto skladatele, abyste nám uvedené zapůjčili.

Přejeme Vám, aby brzy nastalo jaro, nejen kalendářní, ale i skutečné jaro, na které se všichni těšíme.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.