ZPRÁVY Z RADNICE - LEDEN 2009

Vydáno: 7.2.2009 (2210 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2009

Vážení přátelé, dovolte, abychom Vás informovali o dění v naší obci v měsíci lednu 2009. V měsíci lednu proběhly schůze našich hasičů. Protože máme hasičské sbory dva, jsme obcí, kde hasiči patří na první místo, co se týká počtu organizovaných členů a jejich zapojení do veřejného života v naší obci.

Výprachtičtí hasiči mají zásahovou jednotku požární ochrany se zařazením v rámci JPO III. Mají tedy ve svých povinnostech zasahovat při požáru a dalších živelných pohromách i v sousedních obcích a městech. V poslední době se potýkali se závažnou závadou na jejich hasicí technice, konkrétně se jednalo o poruchu převodovky vozidla Tatra 148. Nefungoval systém, který zapíná čerpadlo vody. Bylo nutné demontovat celou nádrž. Jednalo se o velice složitou opravu. Opravu provedli hasiči svépomocí. Na opravě techniky se podíleli pan Libor Chaloupek, pan Pavel Merta, pan Richard Moravec a pan Petr Pfeifer ml. To, že se jim podařilo opravu vozidla zvládnout, svědčí o jejich mimořádné šikovnosti. Na schůzi jim osobně poděkoval starosta SDH Výprachtice pan Petr Pfeifer st. I my se připojujeme k tomuto poděkování. Máme upřímnou radost z toho, že v naší vesnici žijí lidé, kteří si umí poradit i ve složitých situacích. Dne 17. 1. 2009 proběhl tradiční hasičský ples a dětský karneval. Velká účast svědčila o tom, že se tato akce našim hasičům povedla.

Hasič SDH Koburk pak bilancovali zejména své velice dobré výsledky v práci s mládeží. Jejich podíl na zapojení mladých lidí do hasičské práce je velice významný. Do kroužku mladých hasičů chodí i děti z Výprachtic. Nezanedbatelný význam pak mají hasiči SDH Koburk zejména při pořádání kulturně-společenských akcí, které se těší obrovskému zájmu našich občanů. Akce jako stavění máje, kácení máje, tradiční hasičský ples, letní kina, karneval, Koburská pouť a další akce se již nesmazatelně zapsaly do života nejen našich obyvatel, ale i obyvatel sousedních obcí.

Přejeme našim hasičům, aby jim jejich elán vydržel. Vesnice žije nejen tím, co si tady sami zorganizujeme, co si sami připravíme, ale zejména tím, že se na těchto akcích dobře pobavíme.

V rámci pravidelné údržby objektů byly prováděny práce ve vnitřních prostorách naší základní školy a dále v suterénu a na sále našeho kulturního domu. Bylo nutné oštukovat některé omítnuté části. Byly prováděny práce natěračské, malířské apod. Zbývá nám dokončit elektroinstalaci v suterénu kulturního domu tak, aby zde bylo možné rozjet činnost různých kroužků pro naše nejmenší děti. Úkolu, který spočívá v rozvíjení nadání našich malých dětí v různých činnostech, se ujalo občanské sdružení Výprachtické kukátko. Elán zakládajících členů občanského sdružení, s jakým se pustili do práce, je obdivuhodný. Doufáme, že se jim podaří strhnout i některé z nás. V prostorách pod lokálem by měla být provozována současně i knihovna, později internet.

Občanské sdružení bude mít za cíl zapojit do práce s dětmi maminky na mateřské dovolené a další lidi, kteří o práci ve sdružení projeví zájem. Přejeme novému sdružení, aby se mu podařilo vytvořit pro naše děti takové podmínky, které nám budou jiné obce závidět.

Obec dále pracovala na různých projektech, které souvisejí se žádostmi o dotace. S ohledem na celosvětovou recesi ekonomiky bude nutné některé plánované akce možná odložit. Rozhodně však chceme být připraveni tak, aby nebyl problém kdykoliv podat žádost o peníze na potřebné projekty pro naši vesnici, jakmile to situace umožní.

Přejeme Vám méně mrazivého počasí a více sluníčka. Věřme, že ta tuhá část zimy již je za námi.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.