ZPRÁVY Z RADNICE - DUBEN 2008

Vydáno: 7.5.2008 (2281 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2008

Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás pozdravili v těchto májových dnech a informovali Vás o dění v obci v dubnu 2008.

V dubnu 2008 obec přijala do pracovního poměru další zaměstnance, kteří budou pečovat o veřejnou zeleň v obci. Jejich pracovní náplň dále bude zahrnovat údržbu obecního majetku, úklid veřejných prostranství, výsadbu lesních porostů a také pomoc starším spoluobčanům.

V dubnu zaměstnanci obce vysazovali lesní stromky v místech, které je ze zákona potřebné zalesnit. Prováděla se příprava dřeva na zimu, opravu lesních cest a další práce.

Obec získala z Pardubického kraje dotaci na přípravu podkladů pro zpracování projektové dokumentace k provedení hydrogeologického průzkumu za účelem vyhledání nových zdrojů pitné vody.

Tyto podklady budou sloužit k podání žádosti o dotaci. Až na základě získání potřebné dotace bude uzavřena smlouva o dílo. Obec musí být připravena na skutečnost, že zhruba 40 % nákladů na pořízení nových vodních zdrojů zaplatí ze svých prostředků.

Do současné doby bylo lokalizováno několik možných zdrojů pitné vody. Velice nadějnou lokalitou se opět jeví „Vlčí důl“. Jedná se o místo vzdálené zhruba 300 m od posledního vrtu, který byl pořízen v roce 2004 a jehož označení je VH 4. Zhruba 63 m hluboký vrt je nejdůležitější zásobárnou vody pro Výprachtice. Vydatnost tohoto vrtu, který dával původně až 3 l/s, nyní asi 2 l/s, klesá zejména v letních měsících.

Další vrt ve „Vlčím dole“ bude mít za úkol posílit zdroj pro vodojem „Vlčí důl“. Vrt v Zaječíně bude plnit zejména funkci záložního zdroje v případech, kdy některý ze zdrojů ve „Vlčím dole“ nebude pro poruchu čerpadla využíván.

Zajištění dodávky vody pro naši obec je pro nás v této chvíli úkolem zásadním. Tato obec měla již od svého vzniku potíže s nedostatkem vody a tyto potíže se jí v důsledku srážkových deficitů v letních měsících nevyhýbají ani dnes.

Složení podzemních vrstev horniny ve Výprachticích není vhodné k zadržování vody a vydatnost jednotlivých pramenů je závislá na aktuálním množství atmosférických srážek.

Prosíme Vás všechny o šetření vodou zejména v letních měsících, aniž by k tomu přijímal obecní úřad jakékoliv opatření.

Obec v tomto období rovněž připravuje podklady pro soutěž „Vesnice roku“, uzavírá smlouvy s dodavateli a připravuje další investiční akce pro letní a podzimní období tohoto roku.

Přejeme Vám všem, abyste se s návratem jara cítili dobře a dokázali jste stihnout veškeré jarní práce na zahrádce, v bytě i na domku.

Našim zemědělcům přejeme zejména příznivé počasí.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.