NEBUDETE TO ZROVNA VY?

Vydáno: 29.5.2007 (10391 přečtení) | Téma: Větrné elektrárny

Zatímco se větrné elektrárny tváří, jak jsou ve své podstatě ekologické a investoři a developerské firmy se v ekologických výčtech přímo utápějí, nikdo z nich neuvádí negativní vliv větrných elektráren na lidské zdraví. Byl však prokázán a v zahraničí firmy řeší četné stížnosti občanů, které v blízkosti elektráren žijí. Propagátoři větrných elektráren v České republice to neví nebo nechtějí vědět, zamlčují tuto skutečnost? Kdo Vám jako prostému občanovi pomůže až nastanou problémy? Odstěhujete se? Kdo bude hradit náhrady za poškozené zdraví a léčbu? Jak se k tomuto problému postaví zdravotní pojišťovny?

Ve světě existuje již bezpočet vědeckých a klinických studií (z USA, Austrálie, Nového Zélandu, Francie, Velké Británie), které uvádějí, že někteří lidé žijící v blízkosti větrných elektráren (méně než 2 km) mají zdravotní problémy. V některých případech tak vážné, že se hovoří o vibroakustickém onemocnění (WIND TURBINE SYNDROM), které významně ovlivňuje kvalitu života postižených lidí (www.ninapierpont.com, 2007). Bylo zaznamenáno, že toto onemocnění může postihnout až 20 % jedinců z populace žijící v blízkosti větrných elektráren.

Jaké jsou symptomy onemocnění? Lidé si stěžují na sníženou kvalitu spánku, mají bolesti hlavy, deprese, zvonění v uších, pociťují stres, nesoustředěnost, nemohou se učit, zvrací a motá se jim hlava. Návštěva lékaře však nevyřeší příčinu těchto potíží, protože tou je život v blízkosti větrných elektráren. Bylo studováno, které fyzikální jevy při provozu větrné elektrárny mohou na lidi působit. A samozřejmě i na další živé tvory, nežijeme na této planetě jenom my.

Zjištěno bylo, že elektrárny působí na lidi jak produkovaným hlukem, tak i vibracemi (The Noise Association; www.ukna.org.uk). Současný výzkum v Holandsku dokládá, že větší moderní turbíny jsou dokonce hlučnější než starší typy (Van den Berg, 2004). Všechny větrné elektrárny produkují nízkofrekvenční hluk, hlavně mechanického původu. Síla hluku se zvyšuje zejména při turbulentním proudění vzduchu, které nastává zejména u větrných farem situovaných na vrcholcích kopců (Leventhall, 2005). Nikdo nezpochybňuje, že hluk vzniká svištěním listů vrtule jak procházejí vzduchem. Jako zajímavý poznatek je uváděno, že na hluk z větrných elektráren si stěžují lidé mnohem více než na hluk způsobený jinými zdroji, například dopravní hluk. Je důležité zjistit, proč tomu tak je.

K problému poškozování lidského zdraví větrnými elektrárnami se vedou široké diskuze na univerzitních a firemních pracovištích. Bylo mimo jiné konstatováno, že ve schopnosti slyšet různé úrovně a sílu hluku se lidé liší, člověk od člověka (H. Guest: Londýnská městská univerzita). Ti lidé, kteří slyší nízké frekvence mohou být tímto hlukem velmi stresováni. Důležité je zjištění, že problém s vibracemi a rezonacemi, například oken, se stupňuje v noci. Lidé proto ani v noci, uzavřeni v domech, nejsou ušetřeni negativního vlivu točících se vrtulí větrných elektráren. Ve Francii lidé, kteří žijí v blízkosti větrné farmy St. Crepin zaslali odpovědným místům oficiální protest, ve kterém požadovali zastavení elektráren vždy v noci od 20 –7 hodin. Na základě takovýchto požadavků a stížností francouzská Národní lékařská akademie, což je vrcholná lékařská společnost, požádala Francouzskou vládu o uvalení moratoria stavby větrných elektráren blíže než 1,5 km od lidských obydlí. Ve Výprachticích navrhovaná elektrárna měla stát rozhodně blíže.

Zdají se vám větrné elektrárny pořád tak výhodné a ekologické? A to nemluvíme o tom, jak na tyto zvuky mohou reagovat zvířata v přírodě. Naše excesy si určitě nezaslouží.

Citovaná literatura, i další, je k dispozici u autora článku Dr. Schlegelové.

Autor: RNDr. Schlegelová Jarmila


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.