NEMOHL BYCH SI SÁM SEBE VÁŽIT

Vydáno: 28.4.2011 (10739 přečtení) | Téma: Větrné elektrárny

Obrázek: Petr ŠilarNemohl bych si sám sebe vážit, kdybych po čase, který věnuji propagaci obnovitelných zdrojů elektrické energie a zvýšení naši všeobecné soběstačnosti, najednou otočil.

Vím, že je dnes populární zásadně odmítat větrné elektrárny, už jsem schytal hodně invektiv na svou osobu, protože se jako jeden z mála za svůj názor nestydím a stojím si za ním. Po mém článku, který před časem vyšel k tomuto tématu v Orlickém Deníku, jsem si toho vyslechl opravdu dost…

Působil jsem jako „červený hadr“ na odpůrce větrníků a bylo vidět, jakou jsem jim udělal radost, že zase znovu mohou svou kampaň rozjet. Vše je o úhlu pohledu, o subjektivním názoru, například ve vztahu ke krajině, o otázce zvyku a tolerance.

Bydlení v sousedství železnice, silnic či jen u břehu řeky je běžné a přitom si každý starousedlík po krátké době na určitou hladinu hluku s tím související zvykne a přestane ji vnímat. Povolené hladiny hluku větrníku v místě nejbližší budovy jsou podle českých zákonů na úrovni 50 dB za dne a 40 dB v noci. Pro představu stejnou hlučnost uvádějí u běžných bytových vestavných kuchyňských myček nádobí. Tyto limity dodrží větrné elektrárny úplně bez problémů.

Pohled do krajiny je docela běžně narušován sloupy a stožáry s vedením elektrického vedení, věže zesilovačů mobilních operátorů na nás hledí prakticky z každého vrcholu, ovšem tolerovat větrnou elektrárnu nebudeme, protože nechceme. Slyšíme nejčastěji: „Zásadně odmítáme“, a tak se nějaký důvod vždycky najde, kterým bychom svůj odpor podložili.

Možnost, že by mohla být vybudována větrná elektrárna také v sousedství vaši obce, je stále na stole. Podporuji v tomto snahu vašich zastupitelů, že si stojí za svým názorem a nenechají se zviklat jen proto, že někdo někde něco šíří jako jedinou pravdu.

Nehrozí vám žádné vybudování „větrného parku,“ toto je víceméně doménou přímořských států. U vás to může mít pro obec jedině přínos, tak si ho nenechte vzít.


Fyziologické porovnávání hladiny akustického tlaku

Pro srovnání úrovně akustického hluku lze využít tuto tabulku:

  • Práh slyšitelnosti je 0 dB
  • Šum ve studiu odpovídá asi 20 dB
  • Tikot hodin odpovídá asi 30 dB
  • Šepot z 10 cm odpovídá asi 50 dB
  • Kytara z 40 cm odpovídá asi 60 dB
  • Saxofon z 40 cm odpovídá asi 90 dB
  • Hlasitý výkřik odpovídá asi 130 dB (práh bolesti)
  • Vzlet tryskového letadla je více než 190 dB

Autor: Petr Šilar


Související články:


Komentáře:

  1. ,,VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA" CO TO ŠUMÍ ZA LESM? KRÁSNÁ ZÁŘE NSE SEM. JE ČISTÁ JAK HORSKÝ POTOK, NIKOMU NÁM NEŠKODÍ, PŘEMÝŠLEJTE O RADONU,TEN NÁS VŠECHNY ZAPUDÍ. UVAŽUJTE O DĚTECH,CO S RADONEM PAK I TEĎ! BUDOUCNOST JE NEJISTÁ, PŘÍRODA JE NEKLIDNÁ. ZLOBÍ SE UŽ NA VŠECHNY, A TI PÁNI ZBOHATLÍ,NEČESTNÍ A SOBEČTÍ, UMŘOU VŠICHNI S NÁMI, JAK DÁMY TAK PÁNI. PŘEMÝŠLEJME O PŘÍRODĚ, BUĎME PYŠNÍ ZA ZEMI, JE TU PŘECI PRO NÁS VŠECHNY, COŽ OPRAVDU ZDÁ SE MI. SNĚNÍ NÁM VŠAK NEPOMŮŽE, MĚJME V SOBĚ ODVAHU, ŘÍCI PÁNŮM AŤ NÁS NECHAJ, ŽÍTI V KLIDU,PO PRÁVU. PRÁVO JE ZÁKON A ZÁKON JE ÚCTA,BÝT K PŘÍRODĚ ČISTÝ JAKO JSOU TVÁ ÚSTA.

    - uhrová hostinec, 30.4.2011 - 19:47

  2. Vazeni zastanci vetrnych elektraren, pisete ze sum 40db stejny jako u beznych mycek na nadobi. Zkouseli jste nekdy spat pri zapnute mycce na nadobi? Moc to nejde. Tim spis ze zvuk rotoru ktery je dostatecne monotonni neni zrovna idylicky zvuk. Udelejte referendum, jednoduche, a ucinne. Osobne nevidim zadnou budoucnost v alternativnich zdrojich energie a bohudik ve svete to uz pochopili a vraceji se k puvodnim zdrojum. Na druhou stranu chapu ze investori a spolecnosti zabyvajici se alternativnimi zdroji energie budou bojovat do posledniho dechu. Co se tyce dopadu na krajinu – ono se staci podivat na pole slunecnich panelu v okrese…neni to zrovna idylka.

    - Michal Janda, 23.5.2011 - 14:03

  3. Tvrzení „Nehrozí vám žádné vybudování větrného parku, toto je víceméně doménou přímořských států“ působí úsměvně po přečtení tohoto článku v Orlickém deníku, kde stojí: „Obce Mladkov a Lichkov spojuje projekt společnosti Synergion na větrný park o sedmi větrných elektrárnách“.

    - Max, 25.5.2012 - 09:23








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.