POZNATKY ZE ZÁJEZDU K VĚTRNÝM ELEKTRÁRNÁM DO RAKOUSKA

Vydáno: 20.4.2006 (13077 přečtení) | Téma: Větrné elektrárny

Obrázek: Rakousko 1V sobotu 8.4.2006 se zúčastnilo 24 občanů Výprachtic zájezdu do Rakouska k větrným elektrárnám. Zájezd připravil pro zájemce Obecní úřad s firmou ELDACO. Jeho cílem bylo seznámit zájemce z Výprachtic s klady a zápory výroby elektrické energie větrnými elektrárnami. Park větrných elektráren, které jsme navštívili, je vzdálen asi 20km od hraničního přechodu Mikulov, poblíž městečka Poysdorf.

Nejprve nám jednatelka společnosti ELDACO paní ing.Štastná představila jejich firmu, která se zaměřuje na přípravy projektů staveb větrných elektráren, jejich výstavbami a nakonec i provozem těchto elektráren. Vysvětlila nám, jak se postupuje při přípravě projektů, co vše předchází, než se u výrobce elektrárna objedná. Dále nám český zástupce dánského výrobce firmy Vestas, představil jejich firmu jako světovou jedničku na trhu s větrnými elektrárnami. Následně nám popsal větrné elektrárny (VE), co se kde nachází, princip regulace otáček atd. Typ VE, se kterou se uvažuje v naší obci, je nejnovějším typem vyráběným v současnosti firmou VESTAS. Výška VE je 105m, plus 45m má délku jeden list vrtule, což je 150m, když je zrovna list v nejvyšší poloze. Nominální výkon této VE je 2,75 MW. Pro porovnání Pastvinská přehrada má srovnatelný výkon vodní turbíny 2,7MW.

Většina informací o VE, která se lidem donese, jsou především negativním hodnocením. Nejvíce je ovšem kritizována jejich hlučnost.

Tak jsme asi všichni byli zvědavi, jak jsou tyto VE hlučné. Celá, více jak hodinová přednáška a následná diskuze probíhala asi 10m od paty VE. Nejprve foukal mírný vítr, všechny elektrárny v okolí pracovaly, byl slyšet pouze slabý šum té nejbližší, který při debatách téměř zanikal. Po chvíli začal vítr zesilovat. To bylo už jasně slyšet list, když prolétal nejblíže k zemi, ale při poslouchání přednášejících to nebylo na překážku. Při dalším zesílení větru asi většina z nás slyšela, jak proudí vítr okolo vlastní hlavy a uší, a to již hluk téměř zanikl, pakliže se někdo nezaposlouchal přímo na VE.

Naši „hostitelé“ nás dále ujistili, že nemusíme mít obavy o ptactvo ani zvěř, která žije nebo bude žít v okolí VE, nemusíme mít ani obavy o televizní a rozhlasové signály a ani nemusíme mít žádný strach z toho, že nám budou špatně fungovat v jejich blízkostech naše mobilní telefony.

Nejvíce různých názorů se bude asi točit kolem otázky, jak takováto vysoká stavba zapadne, či nezapadne do naší krajiny. Někomu se to bude určitě líbit, někdo bude jednoznačně proti.

Proto každý z nás, kdo chce kritizovat tyto VE, by měl jejich záporné stránky srovnávat s ostatními druhy elektráren.

Dále zde také máme podmínku EU, aby do roku 2010 Česká republika vyráběla 8% elektrické energie z obnovitelných zdrojů, jinak bude platit do příslušného fondu EU dost vysoké pokuty. Kde tedy hledat zdroje? V současnosti to jsou pouze malé vodní elektrárny a větrné elektrárny. Větrné mají několik velkých výhod oproti vodním. Stavějí se velice krátkou dobu, zaberou přibližně 15×15m půdy. Když skončí jejich životnost, během pár dnů je vše rozebráno a odvezeno k likvidaci. Vám zůstanou jenom vzpomínky a pár fotek v albu na to, jak krásnou, či škaredou dominantu obce jsme tady měli 20 či 25 let.


Obrázek: Rakousko 2Obrázek: Rakousko 3Obrázek: Rakousko 4

Autor: Katzer Jiří


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.