VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA VE VÝPRACHTICÍCH

Vydáno: 28.3.2006 (12298 přečtení) | Téma: Větrné elektrárny

Ve Výprachticích je vhodná lokalita k instalaci větrné elektrárny. Větrná elektrárna (sloup) má výšku 100 metrů. Rozpětí lopatky je cca 40 metrů. Hluk u paty větrné elektrárny je cca 60 dB. Ve vzdálenosti 350 m od elektrárny je hluk 45 dB. Dle sdělení výrobce nemá větrná elektrárna žádné negativní dopady na životní prostředí. Otáčející se lopatky větrné elektrárny mohou ohrožovat, a to zejména v noci, ptáky. Nepotvrdilo se však, že by většina střetů s elektrárnou musela končit pro ptáky tragicky. Určité informace obdržela každá domácnost ve Výprachticích. Pro 45 zájemců je připravován dne 8.4.2006 zájezd do Rakouska. Cílem zájezdu je seznámení účastníků zájezdu s tím, jak fungují v praxi větrné elektrárny. Účastníci zájezdu mohou poté ostatní občany Výprachtic informovat o provozu větrné elektrárny, případně je mohou informovat o tom, jaké mají zkušenosti s provozem Rakušané, kteří poblíž takovýchto elektráren bydlí. Na základě takto získaných informací, případně na základě dalších poznatků, bude možné se rozhodnout. Obec vyzve občany formou ankety ve Výprachtických novinách, aby se vyjádřili zda souhlasí, nebo naopak nesouhlasí, se stavbou takovéto elektrárny na území obce. Elektrárna by měla stát zhruba ve vzdálenosti 500 m od tabule, která oznamuje konec obce – směrem na Bystřec. Hodně záleží na vlastnících pozemků. Obec Výprachtice se takovéto investici nebrání, pokud s uvedeným bude souhlasit i většina občanů obce. ZO Výprachtice dosud o umístění elektrárny na území obce na veřejném zasedání nerozhodlo.

Obrázek: Větrná elektrárna

Pro obec to bude mít přínos ten, že obec na základě smlouvy obdrží ihned po kolaudaci částku 600.000,– Kč V sedmém, až dvacátém roce provozu obdrží obec každý rok částku 100.000,– Kč. Životnost elektrárny je dvacet let. Za dobu životnosti elektrárny obec obdrží částku 2 mil. Kč.


Informační leták projektu


Více na http://www.eldaco.cz.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.