PŘIJĎTE K REFERENDU - ŘEKNĚTE NE!!

Vydáno: 17.4.2012 (10346 přečtení) | Téma: Větrné elektrárny

Obrázek: STOP VTEVážení občané Výprachtic, dne 19. května 2012 se uskuteční referendum o tom, jestli chceme či nechceme v okolí Výprachtic větrné elektrárny. Na webových stránkách Obce Výprachtice byl k této záležitosti dne 4. dubna 2012 zveřejněn článek fy ELDACO a.s. pod názvem „Přijďte k referendu – řekněte znovu ANO!!“, který pod stejným názvem byl publikován ve Výprachtických novinách č. 2 z tohoto roku. Rozhodli jsme se využít stejnou možnost a sdělit vám touto cestou názor druhé strany. Kdyby naše zastupitelstvo vyhlásilo referendum hned na počátku, kdy se začalo o výstavbě uvažovat, nemuseli jsme dnes být tam kde jsme. Místo toho vedení obce uspořádalo několik pochybných anket, ze kterých si zcela přirozeně fa ELDACO a.s. a příznivci výstavby VE vybrali tu, která se jim pro jejich argumentaci nejvíce hodí. Oproti výsledku referenda, který je pro zastupitelstvo závazný, výsledky ankety závazné nejsou a zastupitelé se jimi mohou, ale i nemusí řídit. V žádném případě je však nemohou vydávat za rozhodnutí občanů samotných. Pro někoho může být velký rozdíl mezi tím, hlasuje-li v tajné volbě, nebo když svůj anketní lístek s vyznačenou odpovědí musí odevzdat do rukou zástupci obce, tak jak se v jedné z anket stalo. Proto neplatí výzva fy ELDACO a.s., aby občané řekli znovu ANO. To ANO za nás tenkrát řekli jen naši tehdejší zastupitelé. V každém referendu je zásadní věcí otázka. V připravovaném referendu je stejná standardní otázka, jaká byla použita i v jiných obcích, kde se o VE hlasovalo. Odpověď na ni jednoznačně vyjadřuje vůli voličů, kteří si buď přejí a nebo nepřejí výstavbu jakéhokoliv počtu VE na katastru obce.

Naši oprávněnou obavu z další možné výstavby VE potvrzuje nabídka na stavbu VE ve Valteřicích, která byla projednávána na VZZO 14. února 2006, viz usnesení č. 13. Další nabídku předložil Ing. Jan Kotrle, MBA, která se týkala výstavby až 12 VE v prostoru od Hoblovny přes Jiráskovy vrchy až na Haldu, viz VZZO z 10. října 2007, usnesení č. 189. V dokumentech obce je také možné dohledat, že „ZO souhlasí s podáním žádosti na blokaci kapacity připojení některých elektráren, které bude realizovat obec Výprachtice na svých pozemcích v k.ú. Výprachtice.“ – viz VZZO z 31. května 2007, usnesení č. 126. V uvedeném článku společnost ELDACO a.s. mimo jiné píše: „Jak už bylo řečeno, plánuje se pouze jedna, více elektráren není možné realizovat z mnoha důvodů, namátkou jen některé: není na to smlouva s obcí, nejsou na to pozemky, nelze to z důvodu ochrany přírody, blízkosti domů a nepovolí to společnost ČEZ. Vyjádříte-li se v referendu ANO, souhlasíte tak prakticky s přípravou stavby jedné větrné elektrárny. Souhlas v referendu neznamená, že se bude větrná elektrárna stavět, k tomu je zapotřebí mnoha souhlasů úřadů a stavební povolení. Pokud by elektrárna škodila životnímu prostředí a zdraví obyvatel, NIKDY by ji úřady nepovolily!!“ Kdo chce ať tomu věří. Ten, kdo si však myslí, že plány se časem mohou změnit, nebo mohou přijít jiné firmy a může to začít celé znovu anebo ten, kdo si myslí, že naše úřady jsou mnohdy schopny skoro všeho, tedy ten, kdo s výstavbou VE nesouhlasí, ať přijde k referendu a hlasuje NE.

Nebylo lehké referendum prosadit. Teď už záleží jen na nás samotných, zda této možnosti využijeme nebo dopustíme, aby rozhodoval někdo za nás bez nás.

Autor: OS Naše Výprachtice


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.