NEZŮSTÁVEJTE LHOSTEJNÍ - NIC NENÍ ROZHODNUTO, ČI ZTRACENO

Vydáno: 3.10.2010 (9684 přečtení) | Téma: Větrné elektrárny

Obrázek: Rakousko 2 „Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, nemá smysl.” (E. Burke)

Vážení občané, lidé sdružení v Občanském sdružení Naše Výprachtice Vás tímto článkem chtějí informovat o situaci s výstavbou větrných elektráren (VE) ve Výprachticích.

Náš čas na tomto světě jako člověka není nekonečný, ale to co po nás zůstane a přetrvá roky, může být i zlé a konečné. Zcela vážně, s VE za zády to může být trvalé poškození Vašeho životního prostředí a téměř nedotčené krajiny, která, ať chcete nebo ne Vás podvědomě ovlivňuje a Vy v ní doposud nacházíte klid a potěšení.

To, čím nás investoři do obnovitelných zdrojů energie v podobě VE v české krajině obdařují, však nejsou jenom obrovské „větromlýny“ (občas fungující jako gilotina na ptáky), ale za pomoci ukvapeně a neuváženě postavených zákonů jsou to bez nadsázky zvyšující se poplatky za elektřinu. Vaše peníze nepřispějí potřebným a k rozvoji naší země, ale především těm, kteří hned chytili vítr za pačesy a využili ho bezohledně jen ve svůj prospěch, dobře přitom kryti „magickým“ požadavkem EU.

Například v Německu, kde stojí VE už desítky let, lidé konečně přišli na to, že není zlato všechno, co se třpytí (točí) a protestují na celonárodních demonstracích (Berlín- květen 2010). Protože VE nejsou jen monstra v krajině, ale také problémy s velkými výpadky proudu (tzv. blackout), s rytmickým kmitáním stínů listů vrtule (stroboskopický efekt) a navíc i za slabého větru neustálým monotónním šumem, který ne každý člověk dobře snáší. A že se takový zvuk jinak klidnou krajinou dobře nese, se můžete sami přesvědčit přímo ve Výprachticích. Stačí se v podvečer projít od Hoblovny na Převáž a uslyšíte, jak monotónně hvízdá malá vrtulka ve větráku vodojemu dole v údolí. Jak k tomu přijdou třeba zvířata, která to musí poslouchat. Zvyknou si nebo utečou? A co my lidé.

Jaký je pravý důvod pro jejich výstavbu? Přemýšlejte, je nejvyšší čas změnit názor. Výsledek je ve Vašich rukách.

S dovolením, přijdeme za Vámi zeptat se. Větrné elektrárny nepohání vítr, ale peníze z našich kapes.

Autor: OS Naše Výprachtice (www.zelenalouka.org)


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.